Ce este, de fapt, Halloween și de ce sărbătorim? Exista diferențe între religii?

de: Iulia Kelt
29 10. 2023

Atunci când vine vorba despre Halloween, părerile sunt împărțite, în funcție de persoana pe care o întrebi, de fapt.

În 2023, o sărbătoare mai mult comercială decât orice altceva și considerată a fi de origine americană, Halloween-ul este, în realitate, un concept mult mai vechi decât s-ar putea crede, iar originile sale au foarte puțină legătură cu Statele Unite ale Americii, după cum vei afla din cele ce urmează.

Dovleac de Halloween

Vezi și: Halloween-ul românesc: ce este Luminația, unde se sărbătorește la noi în țară, ce spune tradiția

Halloween – cum și unde a apărut. Ce semnificație are data de 31 octombrie, de fapt

Așa cum menționam anterior, noțiunea de Halloween nu este una iubită de toată lumea, iar cei care reneagă cel mai mult înfricoșătoarea sărbătoare sunt cei „duși foarte mult la biserică”, la propriu și la figurat.

Referindu-ne strict la România, ai noștri tind să ponegrească această sărbătoare afirmând că avem și noi tradițiile noastre, așadar nu este nevoie de unele noi, „de la americani”.

Cu toate astea, puțini sunt cei care știu că Halloween-ul nu este, câtuși de puțin, o sărbătoare americană, ci adaptată după una cât se poate de europeană, în care marii maeștri de marketing ai lumii și-au adus aportul comercial pe care îl întâlnești astăzi.

Originile Halloween-ului datează, în realitate, încă de pe vremea vechiului festival celtic Samhain. Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, mai ales în Irlanda de astăzi, Regatul Unit și nordul Franței, obișnuiau să sărbătorească noul an în data de 1 noiembrie.

Această zi marca sfârșitul verii, abundența recoltei și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului care era adesea asociată cu moartea omului, în general.

Celții credeau că, în noaptea de dinaintea noului an, granița dintre lumea celor vii și a morților se rupe.

În noaptea de 31 octombrie se sărbătorea, astfel, Samhain, iar conform tradiției, fantomele morților se întorceau pe Pământ, preț de câteva ore.

Pe lângă faptul că provocau necazuri și dăune recoltelor, celții credeau că prezența spiritelor de pe altă lume îi ajuta pe preoții druizi să facă predicții pentru viitor cu mai mare ușurință.

Pentru un popor dependent în întregime de lumea naturală, aceste profeții reprezentau, fără dar și poate, o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi și întunecate.

Pentru a comemora evenimentul, druizii făceau focuri uriașe, unde oamenii se adunau de jur-împrejur pentru a arde recolte și animalele, în semn de sacrificiu pentru zeitățile celtice.

În timpul sărbătorii, celții purtau costume, de obicei compuse din capete și piei de animale, ceea ce ar fi putut să creeze o imagine destul de înfiorătoare pentru un călător în timp, venit din viitor.

Celți, sărbătorind Samhain – pictură

Vezi și: Ce se dă copiilor de Halloween. Idei de atenții pentru micuții care vin la urat

Imperiul Roman a continuat tradiția

Până în anul 43 d.Hr., Imperiul Roman cucerise deja cea mai mare parte a teritoriului celtic. Pe parcursul celor 400 de ani în care au condus ținuturile celtice, două festivaluri de origine romană au reușit să fie combinate cu sărbătoarea tradițională celtică a Samhain-ului.

Prima era numită Feralia, o zi de la sfârșitul lunii octombrie când romanii comemorau în mod tradițional morții.

A doua zi era dedicată entității Pomona, zeița romană a fructelor și a pomilor. Simbolul Pomonei este mărul, iar asta ar explica de ce unii, în zilele noastre, oferă cadou mere coapte de Halloween.

Vezi și: Când este Halloween-ul în 2023. Pe ce dată pică

Legătura dintre Halloween și creștinism

În data de 13 mai, anul 609 d.Hr., Papa Bonifaciu al IV-lea a dedicat Panteonul de la Roma în onoarea tuturor martirilor creștini, iar în biserica occidentală a fost instituită sărbătoarea catolică a Zilei tuturor martirilor.

Papa Grigore al III-lea a extins ulterior festivalul pentru a include toți sfinții, precum și toți martirii și a mutat celebrarea de la 13 mai la 1 noiembrie.

Până în secolul al IX-lea, influența creștinismului s-a extins destul de mult în ținuturile celtice, unde s-a amestecat treptat cu riturile celtice mai vechi.

În anul 1.000 d.Hr., biserica a numit ziua de 2 noiembrie Ziua tuturor sufletelor, o zi de cinstire a morților. Astăzi, se crede că biserica încerca să înlocuiască, de fapt, festivalul celtic al morților cu o sărbătoare asociată, care să fie mai puțin păgână.

Ziua tuturor sufletelor era sărbătorită în mod similar cu Samhain, cu focuri mari, parade și costume care mai de care.

A fost numită ulterior All-hallows sau All-hallowmas, iar ulterior, această denumire a fost schimbată în Halloween.

Vezi și: Ce este Halloween și de ce a prins atât de bine în România

Cum a ajuns sărbătoarea în Statele Unite ale Americii

Sărbătorirea Halloween-ului nu se practica prea mult, la început, în Noua Anglie colonială din cauza sistemelor rigide ale bisericii protestante, de acolo. Cu toate astea, Halloween-ul era mult mai frecvent în Maryland și în coloniile sudice.

Pe măsură ce credințele și obiceiurile diferitelor grupuri etnice europene și ale indienilor americani s-au amestecat, a început să apară o versiune distinctă, de data aceasta americană, a Halloween-ului.

Primele sărbători au inclus „petrecerile de joacă”, care erau, în definitiv, evenimente publice organizate pentru a sărbători recolta. Oamenii împărtășeau povești cu morți, fantome și alte creaturi ale întunericului, strânși în jurul unui foc mare.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, festivitățile anuale de toamnă deveniseră destul de populare, dar Halloween-ul nu era încă sărbătorit peste tot în țară.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, America a fost inundată de noi imigranți. Acești noi imigranți, în special milioanele de irlandezi care fugeau de foamete din țara lor, au ajutat la popularizarea sărbătorii de Halloween la nivel național.

Copii americani de Halloween

Vezi și:Cum sculptezi un dovleac de Halloween. Trucuri ca să iasă perfect VIDEO

Halloween-ul în România

În prezent, americanii obișnuiesc ca, în seara de 31 octombrie, să se costumeze și să meargă din casă în casă, spunându-le gazdelor următoarea expresie: „trick or treat” – ceea ce, în linii mari, înseamnă că proprietarii caselor ar trebui să le dea ceva bun pentru ca „spiritele” să nu le facă o farsă.

La noi, în România, sărbătoarea a intrat pe cale comercială, iar propagarea acesteia în țara noastră are legătură, în mod special, cu filmele, serialele, dar și reclamele venite direct din Statele Unite și „traduse” la noi.

În prezent, în 2023, ne așteptăm ca multe baruri și restaurante să organizeze petreceri tematice. Mai mult, anumite corporații obișnuiesc să-și distreze angajații cu asemenea petreceri.

Decorațiuni de Halloween

Nu în ultimul rând, vorbind tot din punct de vedere comercial, luna octombrie este, de câțiva ani buni, prilej pentru ca magazinele să-și vândă decorațiunile de Halloween.

Totuși, ortodocșii au, la rândul lor, sâmbăta morților, care este comemorată în prima zi de sâmbătă a lunii noiembrie.

Vezi și:31 octombrie, Halloween. Motivul nebănuit pentru care se aprinde o lumânare în dovleac